Tabăra de la Posmuş şi Punctum #5

Vernisajul expoziţiei Tabăra de fotografie de la Posmuş va avea loc miercuri, 8 decembrie, la Institutul Francez din Bucureşti. În cadrul vernisajului va fi lansat numărul cinci al revistei de fotografie Punctum.

Asociaţia Punctum, susţinută de asociaţia Tăşuleasa Social, a organizat în perioada 18-24 octombrie o tabără gratuită de fotografie în satul Posmuş, din judeţul Bistriţa-Năsăud, la care au participat zece tineri din toată ţara. Tinerii au fost instruiţi de fotografii Cosmin Bumbuţ şi Voicu Bojan.

O parte dintre fotografiile realizate de cei zece tineri au fost publicate în a cincea ediţie a revistei Punctum. Un număr mai mare de fotografii a fost selectat pentru expoziţia realizată cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti, care va fi deschisă publicului pînă pe 16 ianuarie 2011 pe Bulevardul Dacia, nr. 77.

„Această tabără de fotografie a fost un experiment“, a declarat fotograful Cosmin Bumbuţ. „Am ales, pe baza portofoliilor primite, zece tineri talentaţi, foarte diferiţi în ceea ce priveşte felul în care abordează fotografia. I-am încurajat pe toţi să îşi aleagă un proiect potrivit stilului lor şi, pe parcursul taberei, să îl dezvolte. Iar rezultatele au fost surprinzătoare pentru fiecare dintre noi“.

„Ne-am dorit să facem această expoziţie şi lansare pentru că am considerat că revista Punctum este unică pe piaţa noastră săracă şi că induce o plăcere de a o căuta şi de a o cerceta vizual chiar şi pentru cei care nu cunosc arta fotografiei“, a declarat Alina Nechifor, asistent cultural la Institutul Francez din Bucureşti. „În plus, «ţinuta» revistei – din punct de vedere grafic, al discursului sau al alegerii subiectelor – este una rar întîlnită la noi.“

Al cincilea număr al revistei Punctum mai cuprinde o serie de fotografii semnate de fotograful cubanez Raúl Cañibano, un proiect realizat de Ciprian Ciocan în grădinile de la periferia Sibiului şi un articol amplu despre fotografiile făcute de Franz Duschek în timpul Războiului de Independenţă din 1877. De asemenea, scriitorul maghiar Attila Bartis vorbeşte într-un amplu interviu despre albumul foto Liniştea aşa (A csöndet úgy), pe care l-a publicat în Ungaria, la sfîrşitul lunii octombrie a acestui an. Bartis a realizat un jurnal fotografic în care a surprins în imagini, timp de cinci ani, detalii intime ale vieţii lui de zi cu zi.

O serie limitată de 33 de exemplare din această ediţie conţin două fotografii realizate şi semnate de scriitorul Attila Bartis, la preţul de 69 de lei; preţul normal al unei reviste este de 29 de lei. Revista Punctum, un proiect al Asociaţiei Punctum, apare trimestrial şi a fost tipărită cu sprijinul magazinului de echipamente foto F64. Se găseşte de vînzare în librăriile Cărtureşti, la magazinul F64 şi la Librăria Engleză Anthony Frost. Asociaţia Punctum a fost înfiinţată de fotograful Cosmin Bumbuţ pentru a veni în sprijinul tinerilor pasionaţi de fotografie şi pentru a încuraja dezvoltarea acestui domeniu artistic în România.